Religie in de regenboogweek

10 september 2017

In de regenboogweek 2017 is er weer volop aandacht voor gelovige LHBT’s, met twee lezingen, een filmavond, een verhalentafel en een regenboogviering. De regenboogweek is een periode in oktober met veel activiteiten voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. Dit jaar zijn er niet alleen activiteiten in de stad Groningen, maar ook in de provincie Groningen en in Drenthe.

Regenboogviering

Op zondag 8 oktober is er een regenboogviering in Winschoten, van 15.00u-17.00u in de Marktpleinkerk. Het thema is “Opdat iedereen in vrijheid lief kan hebben” en de viering is , In de viering zullen met voor iedereen herkenbare elementen – teksten, liederen, kunstvormen – verbindingen worden gemaakt met de situatie en acceptatie van Lesbische vrouwen, Homoseksuele mannen, Biseksuelen en Transgenders (LHBT). Iedereen is van harte welkom aan deze viering deel te nemen. De viering wordt georganiseerd door de LHBT-werkgroep Geloof & Levensbeschouwing Oldambt.

Meer over deze viering

Lezing: een roze kring in elke kerk?

Op dinsdag 10 oktober is er een lezing in Assen, van 20.00u-22.00u in kerkelijk centrum ‘De Bron’. Hoewel de acceptatie van seksuele en gender diversiteit in kerken toeneemt, organiseren de meeste kerken geen activiteiten om lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) te ondersteunen.

De spreker is dominee Wielie Elhorst. Elhorst is de eerste en enige predikant in Nederland met een speciale opdracht voor LHBT’s. In de lezing verdedigt hij waarom het nog steeds nodig is om voor deze groep iets te doen en legt hij uit wat kerken en gelovigen dan kunnen doen. Na de lezing is er ruimte voor discussie en gesprek. De lezing wordt georganiseerd door onze werkgroep geloof

Meer over deze lezing

Coming Out in de islam

Drie kwart van de Nederlandse moslims zou het een probleem vinden als hun kind een homoseksuele relatie zou aangaan. Het is dan ook niet gemakkelijk om als homo, lesbo of biseksueel met een islamitische achtergrond uit de kast te komen.

Om dit onderwerp bespreekbaar te maken is er op donderdag 12 oktober een lezing en coming out story door Gazi Duran. Hij is bestuurslid van Maruf, het platform voor queer moslims in Nederland. De bijeenkomst begint om 20.00u. in de Lutherse Kerk, Haddingestraat 23 te Groningen. De lezing wordt georganiseerd door onze werkgroep geloof

Meer over dit event

Verhalentafel

Op zaterdag 14 oktober vindt vindt er een Verhalentafel plaats over ‘Homoseksualiteit en religie’. Het begint om 14.30u in ‘De Tamboer’ in Hoogeveen. presentator Patrick Neumann en sidekick ds. Wim Loosman zullen diverse gasten aanschuiven, die hun visie op dit onderwerp zullen geven. Ook vanuit de zaal kan worden meegepraat.

De gasten die in ieder geval meepraten zijn:
– ds. Wim Loosman, predikant in Protestantse wijkgemeente ‘de Weide’
– Henriette Meppelink van de Hoogeveensche Courant “Hoogeveen bekent kleur”
– Frederik Boven, Coördinator geloof COC Groningen & Drenthe
– Han ten Wolde, CHJC (Christelijke homovereniging Nederland)
– Henk Nijmeijer, initiator Regenboogweek Drenthe, lid Provinciale Staten Drenthe

Open filmavond: ‘I am Michael’

Op zaterdag 14 oktober is een open filmavond voor iedereen onder de 30 jaar. De film I am Michael wordt vertoond op groot scherm. Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van Michael Glatze, een homo activitist die tot geloof kwam en publiekelijk afstand deed van zijn homoseksualiteit. Inmiddels is hij getrouwd met een vrouw en werkt hij als christelijke pastor. De open filmavond begint om 19.00u aan de Kraneweg 33 te Groningen en wordt georganiseerd door Jonge Vlinders, de organisatie voor jonge LHBT+christenen tot 30 jaar in Groningen & Drenthe.

Meer over de filmavond

Zie voor een overzicht van alle activiteiten in de regenboogweek: https://www.cocgd.nl/activiteiten/