• Sodom ging niet over seks

Lezing over seksuele diversiteit in het Jodendom

Het verhaal van Sodom is één van de Bijbelteksten die gebruikt worden om homoseksualiteit te veroordelen. Maar gaat dit verhaal wel over seks? Hoe leest een rabbijn deze en andere traditionele joodse teksten? Hoeveel ruimte is er in Joodse gemeenten om homo, lesbisch of biseksueel te zijn? Over deze vragen houdt de liberale rabbijn Tamarah Benima op 16 mei een lezing in Groningen. Start: 20.00 uur.

Spreker

Rabbijn Benima draagt de LHBT-gemeenschap een warm hart toe. Tijdens EuropPride 2016 leidde ze een roze viering, zoals haar Joodse Gemeente Beit HaChidush al jaren doet. In 2011 sloot ze (samen met collega Menno ten Brink) het eerste Joodse huwelijk in Nederland tussen twee mannen. In het Nieuw Israëlietisch Weekblad zei ze over dit huwelijk: „Mij interesseert het niet wat iemand in zijn slaapkamer doet. Het gaat in dit geval om twee mannen die enorm veel van elkaar houden. Dat juich ik toe en bekrachtig ik graag als rabbijn.”

Tamarah Benima is rabbijn van drie progressieve Joodse gemeenten, onder andere de Progressief Joodse Gemeente Noord Nederland. Ze zit in de Academische Commissie van het Liberaal-Joodse Levisson Instituut, waaraan ze in 2008 afstudeerde als rabbijn. . In 2015 verscheen van haar hand het boek ‘Joodser dan dit krijgt u het niet. De levenskunst van de Joodse Beschaving’ en de Hoorcollegeserie ‘De Joodse Beschaving. Een cultuurgeschiedenis van het Jodendom’, waarin ze vastgeroeste opvattingen over het Jodendom zachtmoedig onderuithaalt. Eerder was ze correspondente in Israël en hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad.

Programma

De lezing begint om 20.00u. Na afloop van de lezing is er ruimte voor discussie en het stellen van vragen.

Locatie

Kraneweg 33, Groningen