COC Groningen en Drenthe sluit stembusakkoorden in 11 gemeentes

31 maart 2022

In de weken voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022, heeft COC Groningen en Drenthe in meerdere gemeentes stembusakkoorden gesloten. Samen met de lokale politieke partijen maken we daarmee afspraken om de LHBTI-acceptatie verder te bevorderen. Alle partijen die voor de verkiezingen van 16 maart in de gemeenteraden zaten, zijn uitgenodigd om mee te doen met ons stembusakkoord.

Het akkoord richt zich op meerdere gebieden. Allereerst roept het akkoord op om in het collegeprogramma concrete voornemens op te nemen om de LHBTI-emancipatie te verbeteren. Daarnaast spreken de partijen uit dat de gemeente zich actief inzet om de veiligheid van LHBTI-personen te vergroten. Ten slotte stelt het akkoord dat de gemeente zich met name inzet voor LHBTI-jongeren en andere kwetsbare groepen.

Inmiddels zijn de meeste gemeentes nu bezig om het lokale bestuur te vormen. Met dit stembusakkoord hebben we de politieke partijen input gegeven om invulling te geven aan het LHBTI-beleid in de gemeentes. We houden het resultaat van de onderhandelingen in de gaten, en zullen contact houden met de betrokken partijen. Zo kunnen we de voortgang bespreken en mogelijke problemen snel aan de kaart stellen.

Ook in diverse media hebben we aandacht gevraagd voor dit initiatief. Zo zijn deze akkoorden gecommuniceerd bij onder andere OogTV, het AD, Dagblad van het Noorden en RTVDrenthe. Bij RTVDrenthe heeft onze voorzitter Mark Gils ook een interview gegeven waarbij hij het belang van deze stembusakkoorden benadrukt.

Hieronder staan alle gemeentes en partijen waar we een Stembusakkoord mee hebben gesloten. We willen alle deelnemende partijen nogmaals hartelijk bedanken voor hun commitment.

Gemeente Groningen: CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, PvdD, SP, Stadspartij 100% Groningen, Student en Stad en de VVD.

Gemeente Midden-Groningen: CDA, D66, GroenLinks, PvdA en VVD:

Gemeente Oldambt: D66, ChristenUnie, CD, PvdA, NCP, Oldambt Actief, SP, Gemeentebelangen Oldambt, PVV, VVD, Partij voor het Noorden

Gemeente Assen: VVD, D66, PvdA, Groen Links, SP en 50Plus, in samenwerking met ARA

Gemeente Aa en Hunze: D66, GroenLinks, PvdA

Gemeente Emmen: D66, GroenLinks en PvdA

Gemeente Hoogeveen: D66, Gemeente Belangen, GroenLinks, PvdA, SP en VVD

Gemeente Midden-Drenthe: D66 en PvdA

Gemeente Tynaarlo: D66, GroenLinks, Leefbaar Tynaarlo, VVD

Gemeente Westerkwartier: ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA

Gemeente Westerveld: Progressief Westerveld