“Groningen viert de liefde!” van start

11 februari 2019

Dankzij een initiatief en bijbehorende motie “Zonder zichtbaarheid geen acceptatie” van Micha Boon en Ronald Schurer, twee inwoners van de gemeente Groningen, wordt vanaf 12 februari in Groningen de liefde gevierd. De motie werd op 11 juli 2018 unaniem aangenomen door de Groningse raad en riep op tot een brede campagne om vrije partnerkeuze bespreekbaar te maken en zichtbaarheid te geven aan alle vormen van liefde. Samen met Femmes for Freedom en het COC Groningen-Drenthe en ondersteund door de gemeente, hebben Micha Boon en Ronald Schurer de afgelopen maanden hard gewerkt aan de verwezenlijking van de motie. De campagne “Groningen viert de liefde!” is daarvan het resultaat. Met deze prachtige beeldcampagne laten de initiatiefnemers zien dat liefde universeel is, ongeacht afkomst, religie, leeftijd, gender of seksualiteit.

De beeldcampagne geeft een kijkje in de relatie van anderen, waarbij fotograaf Inge Nicolai de intieme momenten, de verliefde blikken en de eigenheid van de stellen op een subtiele wijze heeft weten vast te leggen. De beelden worden vergezeld door korte verhalen, opgeschreven door Iris Engelsman. Deze verhalen zijn terug te lezen op www.datisgroningen.com. De campagne is een uitnodiging aan de stad om vrij naar de liefde te kijken en om stereotypen links te laten liggen.

Activiteiten

Wil je iemand per brief de liefde verklaren, maar weet je niet goed hoe? Of wil je ook met je grote liefde op de foto? Kom dan op Valentijnsdag naar het Groninger Forum (Oude Boteringestraat 18), want daar zitten schrijfster Lieke van den Krommenaecker en fotograaf Siese Veenstra van 13.00 – 17.00 uur voor je klaar om je een mooie herinnering te bezorgen.

Daarnaast organiseert Studium Generale op 14 februari van 19.30 – 21.00 uur een debat over Onbegrensde Liefde. Bij het debat zijn o.a. aanwezig Shirin Musa, directeur van Femmes for Freedom, Mark Hommes, docent en psycholoog aan de Open Universiteit en Matthy Metzlar, studentenpastor bij het platform voor levensbeschouwing en staat onder leiding van Karin Sitalising. Ook de liefdeskoppels, die centraal staan in de campagne, zijn aanwezig. Kaarten voor de bijeenkomst zijn verkrijgbaar via de website van Studium Generale

Verder is op de locatie Marie Kamphuisborg van de Hanzehogeschool Groningen de expositie “Groningen viert de liefde!” ingericht. De expositie aan het Zernikeplein 23 is vrij toegankelijk en bestaat uit de verhalen en foto’s van de stellen die onderdeel uitmaken van de campagne.